2007-07-23

GAMO CFX'o upgrade'as

Šiandiena pagaliau truputi pamodifikavau savo prieš keletą savaičių pirkta CFX‘a. Uždėjau optiką bei užkimšau skylę stūmoklyje. Kam reikalinga optika, tai daugmaž visiems turėtu būti aišku. Ypač tokiems neprimatantiems kaip, kad esu aš. :) O dėl skylės „kimšimo“ papasakosiu plačiau.Vežant į Lietuvą orinius ginklus, jie yra apribojami iki tam tikro galingumo (įstatymai, įstatymai ir dar kartą įstatymai). Pavyzdžiui Lietuvoje, orinio ginklo galia (arba tiksliau pradinė kulkos energija) neturi viršyti 8J arba kitaip, pradinis kulkos išėjimo greitis iš vamzdžio negali būti didesnis negu 150 m/s (nors ir už ~30 metrų, tas greitis ir galia stipriai krenta, nes kulka yra labai lengva). Jeigu ginklas neviršija šių parametru, jį galima pirkti be leidimo. Tačiau gamykliškai dauguma orinių šautuvų būna rimtesni, galios atžvilgiu. Jų galingumas būna didesnis beveik du kartus (16J arba iki 300 m/s) ir dėl to jie yra šiek tiek „kastruojami“. :) Kiekvieno tipo oriniams šautuvams (PCP, CO2 ir kitiems), tai daroma skirtingai, o stūmokliniams šautuvams apribojimai daromi gan elementariai – dažniausiai pragręžiant stūmoklyje tam tikro skersmens skylę. Dėl skylės, šūvio ir oro suspaudimo metu susidaro nedidelis oro nutekėjimas per stūmoklį ir kulkos pradinė energija būna mažesnė. Aišku šitos „kastracijos“ pasekmės taip pat atitinkamos. Nesusidarius dideliam spaudimui, spyruoklė stūmoklį trinktelį į šautuvo sienele daug stipriau, nes nebūna oro pasipriešinimo dėl nutekėjimo. Dėl to žinoma kenčia pati spyruoklė (ji tiesiog gali trukti) bei manžetas (sintetinis arba odinis stūmoklio antgalis, kuris neleidžia orui prasiskverbti pro stūmoklio kraštus). Kažkas panašaus vyksta ir šaudant be šovinuko šautuve. Tik tada oras išeina per vamzdį nespėjęs susispausti nes nėra kulkelės kuri sulaikytu orą. Dėl aukščiau minėtų priežasčių pleškinti tuščiai LABAI nerekomenduojama, kad ir kaip smagiai pykši orinukas be kulkų :) Pati skylė užtaisoma labai elementariai – padaromas sriegis ir įsukamas varžtas. Tada ginklas grįžta į pradinę savo būseną!
Beje, noriu perspėti, kad galingesnio ginklo turėjimas gali baigtis liūdnai, jei teisėsaugos organai sumanys patikrinti jo galingumą (pamatė močiutė jūs pleškinanti per buto langą ir paskambino piktiems policininkams).

15 komentarų:

Anonimiškas rašė...

O kai perki orini ginkla lietuvoj reik kokios licenzijos? Ir ar butina 18 metu turet kad toki nusipirktai?

Sandman^KFMF rašė...

Dabar tiksliai nepamenu del metu, bet atrodo ju reikia, kad butu 18 (o gal net ir 16). Cia geriausia pakomentuotu ginklu parduotuves pardavejas.
O sportininko lizenzijos ir leidimo reikia tik didesnio kalibro (5,5 mm) orinukui. Standartiniams 4,5 mm ginklams tereikia asmens dokumento, nes kai perki ginklas uzrasomas tavo vardu. :)

Anonimiškas rašė...

turiu kometa sautuviuka ar galima ji padaryt galigesniu kokioja vietoja tas skiles rei uzdaryt ka patartum

Sandman^KFMF rašė...

Sorry, už tokį vėlų atsakymą.
Kadangi nežinau ar tiksliai tavo šautuvas turi skylę, bet ji būna stūmuoklyje, kuris yra stumiamas spyruoklės (ji ten vienintelė šautuvo viduje). Tas stūmuoklis sudaro slėgį cilindre kuriuo jis juda stumiamas spyruoklės, o jei jame yra skylė, tai slėgis krenta ir kulka išlekia lėtesniu greičiu.
Tiesiog išardyk šautuvą ir pamatysi kas ir kame.

Anonimiškas rašė...

sorry bet tu kiauras

Anonimiškas rašė...

daugiau nei puse faktu pateiktu straipsnyje dalinai arba visishkai prasilenkia su tikrove

Anonimiškas rašė...

O sportininko lizenzijos ir leidimo reikia tik didesnio kalibro (5,5 mm) orinukui.

cia vapsce nesamone. sportininko licenzija reikalinga jei nori tureti galingesni nei 7,5 j ginkla + reikia leidimo tam ginklui. sportininko licenzija ir priklausymas klubui reikelinga taip pat kaip medziotojo bilietas

Sandman^KFMF rašė...

Gal neteisingai parašiau KAM TIKSLIAI reikalinga licencija (tegu būsi teisus), bet esmė ta, kad jos reikia galingesniam šautuvui. O 5,5 kalibro ginklai kaip žinai yra GALINGESNI negu 4,5 kalibro (kulka sunkesnė ir ne taip blaškoma vėjo, tad ir išėjimo greitis gali bū didesnis nei 4,5 kalibro)
Gi apie kiauruma tai kai kam šnekėti, o kai kam tai patylėti reikėtu. Nes apart žodžio "kiauras" jokių faktų nepateikei, JOKIŲ mano pridarytu klaidų ištaisymų aš nemačiau. Jei jau toks gudrus ir protingas, prašau - taisyk. Pataisysiu ir aš straipsnį. O jei neturi ką daugiau parašyti, tai savo "protingus" komentarus gali laikytis sau.

Anonimiškas rašė...

:D:D:D jokiu leidimu 5.5 nereikia, kulka kaip tik isskrenda leciau, del jos svorio ir labiau del padidejusio oro pasipriesinimo, ji tik daugiau zalos pridaro bet ir tai ne uz 10lt pakuote, nes tos kulkos i buteli i blyna issitasko, bet 4.5 kulkos giliau prasiskverbia. net nezinau ka cia tau pasakius, ilisk i airguns.lt foruma, ten viska suzinosi apie pcp, ppp ir mk (t.y. su uzpildomu oro rezervuaru, su spyruokle ir multikompresorinius - pripompuot paciam reik, kaip crossman 2100, sharp innova ir pan.).

Unknown rašė...

ANONIMISKAS< sneki daug ir nesamones, matau kad pats nesi skaites airguns.lt forumo, kitaip nesneketum tokiu veju

Sandman^KFMF rašė...

Na... aš iš to "anonimo" dar iki dabar laukiu, kada jis konkrečiai ištaisys klaidas. Bet vis nesulaukiu :(

algis rašė...

JEI ORINUKO GALIA VIRSIJA 7J REIKIA C KATEGORIJOS LEIDIMO IS POLICIJOS.Jei nezinote nerasinekite nesamoniu nes i kalibrus lietuvoje niekas neziuri

Anonimiškas rašė...

Pritarsiu tam kuris rase kad tu kiauras.. pats db cfx turiu ir jokiu skyliu ten uztaisynet nereikia.. taip visi jie ginklai kastruoti, bet pagal ginkla ir kastracija. Daugumai spyruokles pakeistos i silpnesnes, esu girdejes kad ir skyles buna. Butent mano cfx stumokliui jokiu skyliu nebuvo, o jei ji turi ir ardai turetum zinot. Kur kulka dedi prasukes buten toje detaleje vietoj 4.5mm skykles kaip ir vamzdzio buvo 1.5mm skylute. puse ilgio 4.5 o is stumoklio puses puse tos detales ilgio 1,5mm. Ja isgrezes ir suvienodines su apibraizytu mandzetu ir kreiva spyruokle (itariu buvo paliktas uztaisytas) eina kiaurai 1cm lenta, plastikini buteli pilna vandens is 15metru atstumo ir siaip jau zveris.. dar liko Titan XS rimtesne spyruokle isidet ir nesubraizyta madzeta, ziuresiu kas bus tada..

Sandman^KFMF rašė...

Na taip, aš kiauras. :( Turbū dėl to, kad savajame skyle užtaisinėjau ir ji ten buvo. :(((

Unknown rašė...

Sveiki, noreciau nusipirkt pneaumatini laisvalaikiu, ar butu galima gaut kokio meistrelio kontaktus , kur butu galima nusipirkt jau pakonstruota , patirbinta varianta. Pats turiu kinietiska zaisla kuris po poros dienu saudymo susidevejo ir niekad nepasizymejo galia. Mano kontaktai 863081237